Cabinet autorizat de Colegiul Psihologilor din Romania

Cabinet autorizat de Colegiul Psihologilor din Romania

PSIHOTERAPIA POZITIVA

www.positum.ro 


Ce este psihoterapia pozitiva?

Psihoterapia Pozitiva este o modalitate de terapie care are la baza o abordare interdisciplinara si holista pentru ca vizeaza toate dimensiunile fiiitei umane (bio-psiho-socio-culturala si spirituala), si sferele entitatii individului (corp, minte, emoţii, spirit).   
Denumirea de psihoterapie pozitiva deriva din cuvintul positum , adica ce este faptic si dat. Dupa cum in Univers exista legea dualitatilor si dihotomia bine-rau, pentru psihoterapia pozitiva fiecare om are in el, o latura pozitiva si una negativa a personalitatii care sunt de dorit sa ajunga in Echilibru, astfel incat aceste polaritati sa lase loc armoniei in fiinta umana. Se stie ca nu un eveniment in sine determina un anumit gand si mai apoi comportamentul , ci modul in care noi ii conferim propria noastra interpretare, modul in care oferim sens si semnificatie evenimentului respectiv. 
 Psihoterapia pozitiva este o metoda terapeutica psihodinamica, dezvoltata in anii '60 de catre psihiatrul german Nossrat Peseschkian. Aceasta modalitate psihoterapeutica este bazata pe o imagine pozitiva a omului, principalele sale aptitudini fiind cea de a iubi (emotiile) si cea de a sti (cognitiile). Conflictul rezulta din provocarea de a dezvolta aceste capacitati de baza.   
Psihoterapia pozitiva are in vedere conflictele individului, de aceea pe langa valoarea psihoterapeutica a metodei, ea poate fi insusita ca un mod de viata, deoarece promoveaza un mod de gandire pozitiv si pasnic. Ideea principală este că schimbarea vine în primul rând din noi şi că funcţionând ca şi model putem să inducem schimbări şi la ceilalţi. Tot ceea ce ni se întâmplă, probleme, conflicte pe care le avem pot fi prevăzute nu doar sub aspect negativ, ci şi sub aspectul resurselor pe care le mobilizează în noi pentru a le rezolva şi sub aspectul a ceea ce învăţăm nou din acele situaţii. Aceasta se potriveşte foarte bine cu un proverb foarte des utilizat în psihoterapia pozitiva şi anume: „dacă vrei să ai ceva ce n-ai avut niciodată, e nevoie să faci ceva ce n-ai făcut niciodată”.
Detinem in noi resurse inestimabile de a face fata crizelor si problemelor noastre, in sensul acesta psihoterapia pozitiva mizeaza pe dezvoltarea potentialului uman si mobilizarea resurselor noastre interioare. Pentru psihoterapia pozitiva pacientul are posibilitatea sa se ajute singur, sa devina propriul lui terapeut, sa-si dezlipeasca eticheta pusa de un oarecare diagnostic, sa-si depaseasca conditia de bolnav, mobilizandu-si fortele si a participand la propriul proces de vindecare.
Teoria microtraumei din psihoterapia pozitiva enunta ca fenomenul patogen se naste nu numai din experientele traumatice pe care le experimenteaza individul , ci si din ‘frecusurile’ zilnice, adica mici ciorovaieli, indispozitii etc. Pentru psihoterapia pozitiva in cazul conflictului, accentul se pune deopotriva pe proces (cum s-a intamplat un oarecare eveniment?), si pe continut (ce s-a intamplat in acel caz?). Atunci cind avem probleme sau ne confruntam cu necazuri exista 4 arii unde ne regasim cel mai bine. Si ne dezvoltam propriile mijloace de coping. (adica evadam mai mult intr-o arie in defavoarea alteia in functie de mecanismele noastre de aparare, de structura psihica, temperament etc. 
Psihoterapia pozitiva este o metoda moderna care poate fi aplicata oricarei culturi  deoarece ia in considerare unicitatea individului dar si diferentele culturale. Face parte din familia terapiilor psihodinamice de scurta durata si se adreseaza deopotriva problemelor individuale, de grup si/sau familiale, adulti, tineri, copii, varstnici
Psihoterapia pozitiva are aproximariv 21 de societati nationale , si peste 40 de centre independente care functioneaza la nivel global, acestea fiind afiliate Centrului International pentru Psihoterapie Pozitiva. Din 1968 psihoterapia pozitiva a fost aplicata cu succes in multe domenii cum ar fi: psihoterapie, consiliere, educatie, prevenire si in managementul organizational. Centrul International de psihoterapie pozitiva se afla in Wiesbaden, Germania.
Pentru informatii suplimentare, accesati link-ul afisat la inceputul paginii sau adresati o intrebare. 
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu