Cabinet autorizat de Colegiul Psihologilor din Romania

Cabinet autorizat de Colegiul Psihologilor din Romania

duminică, 2 noiembrie 2014

Biblioterapia - o solutie terapeutica




Sistemul National de Sanatate din Marea Britanie a aprobat un proiect prin care medicii de familie care diagnosticheaza o forma usoara pana la moderata de depresie le pot prescrie acestora carti pe baza de reteta in locul medicamentelor, conform bostonglobe.com. Astfel, pentru pacientii cu depresie usoara s-a gasit solutia “biblioterapiei”, prin care medicul de familie le prescrie carti pentru depresie. Cu reteta primita de la medicul de familie, pacientul merge la o biblioteca locala unde primeste, in schimbul retetei, o carte. Proiectul implementat a pornit de la ideea unui psihiatru din Tara Galilor care a observat de-a lungul timpul ca multi pacienti diagnosticati cu depresie citeau tot mai multe carti despre cum sa iesi din depresie, asa-numitele “self-help books” (“The Feeling Good Handbook”, “How to Stop Worrying” etc.). Peste 100.000 de carti au fost prescrise pe reteta in primele trei luni ale programului.
Principalul scop al acestei strategii puse in practica de sistemul britanic are in vedere reducerea medicamentelor prescrise in cazurile in care pacientul ar putea sa se vindece altfel. Printr-o astfel de terapie, pacientul nu mai este expus riscului eventualelor efecte adverse ale medicamentelor.
Biblioterapia poate fi o parte esenţială a serviciilor pe care un psihoterapeut (de asemenea, un medic de familie sau de medicina muncii) le oferă pacienţilor săi. Mai precis, biblioterapia este tehnica de a recomanda pacienţilor cărţi sau alte materiale cu conţinut educativ şi terapeutic, în format tipărit sau digital, pentru a-i ghida în rezolvarea problemelor pentru care aceştia solicită asistenţă.
Biblioterapia prin intermediul materialelor  de self-help, oferă informaţii specializate şi, se poate derula cu contact minim sau în lipsa unui contact direct, faţă în faţă, cu psihoterapeutul sau cu psihologul. Se consideră că terapiile autoadministrate au drept rezultat ameliorarea simptomatologiei în cazul tulburărilor de anxietate şi în cel al tulburările depresive uşoare sau medii şi pot contribui la creşterea eficienţei serbciilor de sănătate mintală.
Drumul spre atingerea obiectivelor se parcurge atât în cadrul orelor de terapie sau de consiliere, cât, mai ales, în afara lor, în mediul de viaţă al persoanei. Astfel, oferind constant resurse terapeutice uşor accesibile, biblioterapia poate fi un instrument creativ şi o soluţie complementară în tratamentul tulburărilor psihice şi în desfăşurarea unor programe de dezvoltare personală, menite să potenţeze şi să menţină efectele terapiei dincolo de întâlnirile faţă în faţă cu specialistul în sănătate mentală.
 Biblioterapia folosită în contextul psihoterapiei pozitive, înseamnă utilizarea de material scris, digital sau a unui film care ghidează persoana să devină mai funcţională şi să dobândească abilităţi de rezolvare de probleme. Este administrată sub formă de self-help, fără implicarea terapeutului sau cu implicare minimă din partea acestuia. Practicienii psihoterapiei pozitive folosesc biblioterapia pentru a-şi personaliza intervenţia, recomandând pacienţilor cărţi, capitole de cărţi, articole potrivite tipului de problemă şi complexităţii acesteia. Iată câteva dintre  obiectivele biblioterapiei subliniate de specialişti:
       -  oferirea de informaţii specializate,
       -   stimularea discuţiilor pe o anumită temă/ problemă,
         - comunicarea/ transmiterea de noi perspective şi atitudini,
        -  conştientizarea faptului că persoanele nu sunt singurele care se confruntă cu problemele respective,
        -  oferirea de soluţii la probleme.
Biblioterapia se bazează pe conceptul de psihoterapie centrată pe proces, în cadrul căreia persoana este agentul activ care implementează schimbarea, utilizând resursele existente pentru a produce efecte psihoterapeutice.
Literatura de specialitate oferă câteva indicaţii şi contraindicaţii cu privire la utilizarea biblioterapiei. Biblioterapia a fost utilizată cu succes în cazul:
·         tulburărilor de comportament alimentar, tulburărilor de anxietate, dependenţei de substanţe şi a tulburărilor de adaptare sau a celor legate de stres, simptomatologiei uşoare şi medii în depresie;
·          persoanelor interesate de tratamente auto-administrate pentru depresia recurentă
·          persoanelor foarte motivate pentru schimbare.
Biblioterapia nu se recomandă persoanelor care suferă de psihoze, tulburări de personalitate, comorbidităţi multiple, depresie severă cu ideaţie suicidară, celor care au capacitate intelectuală limitată, dislexie, probleme interpersonale sau cu cei care manifestă evitare emoţională sau rezistenţă activă la tratament.
Biblioterapia în epoca digitală reprezintă o modalitate eficientă de intervenţie psihoterapeutică în cazul persoanelor care, altfel, nu ar beneficia de servicii psihologice, precum persoane în vârstă, a căror deplasare este dificilă sau imposibilă, persoane lipsite de resurse financiare sau cu domiciliu în zone unde asemenea de servicii nu sunt încă disponibile.
              Câteva cărţi recomandate
  • Vic­tor Frankl - Omul în cău­ta­rea sen­su­lui vietii: Frankl, un psi­hia­tru evreu a supravietuit tero­rii a patru lagăre naziste din al doi­lea răz­boi mondial. În cartea sa isi povesteste istoria vietii in lagarele naziste si analizeaza sub­til de ce unii pri­zo­ni­eri din lagăre au supravietuit si altii nu. In final, cei care au reusit sa treaca de eve­ni­men­tele teri­fi­ante pe care le tră­iau zi de zi au mers mai departe, supravietuind. Omul în cău­ta­rea sen­su­lui vietii este pro­ba­bil cea mai bună carte pe care ar trebui sa o citeasca cineva care se intreaba "ce sens ar putea avea viata?" 
  • Alchimistul - Paulo Coe­lho. Alchi­mis­tul vorbeste despre chemarea fiecaruia si cautarea care ne este viata insasi. . Despre legenda per­so­nală. 
  • Arta Razboiului – Sun Tzu: Acesta este unicul ghid al victoriei fara gres. Daca inamicul ocupa o pozitie de forta, hartuieste-l, daca e bine hranit, infometeaza-l, daca se odihneste, impinge-l la actiune. O carte scrisa acum multe sute de ani, cu aplicatii practice in ziua de azi.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu